01 June, 2009

nOvEl VT



Assalamualaikum,

alhamdulillah, we meet again.
juz want 2 share da novel dat I bought at pesta bku last month..

erm baru nak share walaupun dah lama habis..
memang best dan menepati citerasa ana...
V.T...




tu tajuk buku tu...
cite memang best..pasal bola tampar..
tapi ape yang paling ana ske..cara Saiful untuk berdakwah dan membina semangat serta ukhuwah dalam diri pemain2 bola tampar tu sendiri...
secara tak langsung, bg idea kat kita semua mcm mana nak mengajak orang lain ke arah kebaikan..
memang watak utama novel ni- coach Husam, betul2 sabar terhadap ank2 buah dia.
at last, MATRI jadi juara bola tampar untuk tahun 2008.


novel ni pun ada diselitkan ayat2 ALQURAN, kata2 semangat untuk para dai'e
dan sangat2 la suspen novel ni. lg2 masa tengah lawan dgn SSNP.
ana tak pandai nak ulas buku ni..tapi kalu nak bagi bintang..tak de lansung..ana bagi matahari terus. =)
ni antara phrase yg ana suka dalam novel ni

tapi ni yang paling ana suka...

"Kita berusaha sahaja,Allah swt yang akan memberi natijah. Selepas kita berusaha, apa sahaja natijah yang Allah berikan itu adalah yang terbaik untuk kita"
-Saiful-

Ni nasyid Avant Grade..

Berjuang menempuh susah
Menanggung derita menongkah fitnah
itulah gelombang hidup samudera duka
Seorang mujahid memburu syahid
Dibuang dia berkelana
Dipenjara dia diuzlah dibunuh syahid
Namun jiwa tetap mara menuju cita
Membara demi Allah dan Rasul-Nya
Berjuang tidak pernah senang
Ombak derita tiada henti
Tenag tegang silih berganti
Inilah sunnah orang berjuang
Malamnya bagai rahib merintis sayu
Dihiris dosa air mata
Siangnya bagai singa di rimba
Memerah keringat meluah tenaga
Berjuang memang pahit
Kerana syurga itu manis
Bukan sedikit mahar yang perlu dibayar
Bukan sedikit pedih yang ditagih
Berjuang ertinya terkorban
Rela terhina kerana kebenaran
Antara dua pasti terjadi
Tunggulah syahid
atau menang....




harap novel dapat meningkatkn cinta serta semangat kita untuk berjuang.

-mendambacintaAgung-

2 comments:

-Me- said...

ds;sm...
kaco ar ko...nasyid avant grade aq dah letak kat blog aq....TIRU!!..heheheh

umatMuhammad said...

biarlah!

ilmu 2 kan 2k dikongsi?