24 January, 2012

Cerpen: MengIMANi tarbiyah bersama akhawat Terengganu

Afiqah membuka pintu musolla farabi. Kelihatan di dalamnya, Sherasan sedang mengemas barang-barang untuk pulang ke Selangor malam ini. Sebentar lagi Kak Baiti akan mengambil mereka berdua di hadapan blok L, UniSZA untuk ke UMT. Menumpang bas UMT untuk ke MBKT. Padahal mereka student UniSZA dan Kak Baiti student IPGKDRI.

‘Bantai saja ukhti. Takda nya orang perasan yang antunna ni bukan student UMT’. Syafiqah (akhawat UMT) memujuk.

‘Bereh bos!’

Malam ini Afiqah, Sherasan, Kak Baiti dan akhawat UMT yang lain akan pulang ke rumah masing-masing sempena cuti sem. Baru pagi tadi mereka panjat bukit besar sama-sama dengan akhawat lain dalam program ‘Kembara de Bukit Besar’ yang dianjurkan oleh akhawat diploma UniSZA walaupun akhawat degree UniSZA jadi AJK bidang terjun di saat-saat akhir.

Pemandangan di atas Bukit Besar.


‘Saya budak baru belajar’ kata mas’ulah program ‘Kembara de Bukit Besar’ ni. Kagum sebenarnya dengan akhawat diploma ini. Walaupun sibuk dengan FYP dan assignment, tapi still meluangkan masa untuk orgainzed program. Jadi, Sherasan dan Afiqah tak kisah menolong.

Afiqah mendekati Sherasan.

“Sudah siapkah ukhti?”

Sherasan meng’zip’ beg baju. “Alhamdulillah sudah. Jom gerak tapi satgi ana nak amik keropok lekor kat cafe Pak Hase”. Semalam Sherasan bawa kereta pergi pasar payang dengan Kak Mas dan Hanan untuk beli keropok lekor. Balik ke UniSZA, Sherasan tumpang cafe Pak Hase untuk freezekan keropok tu sementara nak tunggu petang ini.

Sherasan menaip mesej pada Hanan untuk inform yang dia dan Afiqah sudah mahu pulang.

‘Ukhti, kami sudah mahu gerak’.

Sending message.

Namun Hanan tak juga datang-datang walau beberapa minit sudah berlalu.

‘Aik manalah budak busuk sorang ni..’ Sherasan bermonolog.

Dia dan Afiqah sudah menapak keluar dari musolla Farabi. Tak datang-datang juga Hanan ni..call sajalah beliau.

Setelah berjanggut tunggu, baru Hanan datang. Kang bila dia dan Afiqah pergi tanpa khabar, mahu merajuk tak berlagu Hanan ni.

Sherasan dan Afiqah bergerak ke kafe Pak Hase selepas Hanan memberi salam hormat kepada kakak-kakaknya itu. Unfortunately, sesuatu yang Sherasan tak duga berlaku!.

Kafe Pak Hase tutup! Allah, guane nak ambil keropok lekor!.

“Alamak enti..cafe tutup!” Sherasan berkata kepada Afiqah.

“Hah? Sure ka?” Afiqah terkejut.

“Adeh..” Sherasan mengaru kepala yang tidak gatal.

“Enti tunggu sini jaga barang jap. Biar ana round cafe ni cari mana-mana pintu yang tak kunci”. Sherasan menyambung bicara. Namun setelah habis tawaf satu cafe tersebut, tiada pintu cafe yang terbuka. Sedih. Sherasan memandang peti askrim tempat dia tumpang letak keropok lekor dari luar cafe.

‘Keropok lekor aku! Abah nak sangat makan keropok lekor. Dah janji dengan abah nak bawa balik sikit’ berkerut seribu dahi Sherasan. Dengan kaki longlai dicampur dengan terik mentari asar jumaat itu, dia kembali semula ke Afiqah.

Melihat wajah sedih Sherasan, Afiqah terkilan juga.

“Ukhti, sabar ye..nak buat macam mana. Bukan rezeki enti. Nanti suruh Hanan atau akhawat lain saja makan keropok tu dengan kawan-kawannya. Kalo tak membazir saja” Afiqah cuba memujuk.

‘Haih, akhawat aku yang sorang ni..tak sampai hajatnya. Kesian-kesian.’ Afiqah berkata di dalam hati.

“Baik.” Sepatah Sherasan menjawab. Terus, dihantar mesej ke Hanan.

Sherasan: Ukhti, cafe Pak Hase tutup. Tak dapat nak ambil keropok lekor..:(. Nanti enti saja yang makan ye.

Lalu dia dan Afiqah bergerak ke blok L, menunggu Kak Baiti.

Beberapa minit kemudian, Hanan membalas mesejnya.

Hanan: Haa? Really? Selalunya buka hari ini. Sempat lagi nak ke Seberang Takir beli keropok lekor.

Sherasan: Tak mengapa ukhti. Macam dah tak sempat. Kejap lagi Kak Baiti nak datang dah. Plus, takut bas UMT tinggalkan kami if lambat nanti.

Setelah Kak Baiti sampai, Sherasan bertanya:

“Akak, boleh tak kita tanya pak guard, area sini ada tak jual keropok lekor?”

“Boleh2..kesiannya enti. Tapi bagitahu syafiqah kita datang UMT lambat sikit ye” kata Kak Baiti sambil menukar gear kereta Wira merahnya.

Pak guard UniSZa kata:

“Ada satu kedai jual keropok lekor kat belakang UniSZA ni dik. Sebelah kedai pengantin”

Hati Sherasan sudah berbunga-bunga. Minta-mintaklah ada keropok lekor tu ya Allah!

Allah nak uji lagi, bila mereka samapi, kedai itu tutup pula. Baru ingat, hari ini hari jumaat. Orang Terengganu memang kebanyakkannya tutup kedai hari jumaat. Adeh sekali lagi.

Dengan penuh rasa redha, Sherasan pun merelakan pemergian ke UMT tanpa kehadiran keropok lekor di sisi. Sampai di tempat menunggu bas UMT, Syafiqah sedia menunggu dengan wajah manis berseri di tepi tiang lampu.

“Akhawat lain mana ukhti?” Sherasan bertanya Syafiqah apabila akhawat UMT lain tidak kelihatan.

“Sudah ada di dalam bas, tengah copkan tempat untuk antunna”

“Wah, baiknya akhawat UMT.”

“Biasaqlah kami, hehe. Jumpa tak keropok lekor tadi?” Syafiqah bertanya sambil berjalan menuju ke tempat penyimpanan beg di dalam bas. Sherasan dan Kak Baiti meletakkan beg baju mereka di situ. Afiqah pula hanya membawa beg galas saja.

“Tak jumpalah ukhti. Kedai itu tutup pula.” Seposen Sherasan menjwab.

“Allah, kesiannya enti. Takpe2, ana ada beli keropok lekor 20 batang. Nanti kita pecah dua ye.”

“Hah? Yeka, Alhamdulillah!”

Tiba-tiba Hanan bagi mesej pada Sherasan.

Hanan: Mahu ana belikan keropok lekor di Seberang takir? Nanti ana hantar ke mbkt.

Wah, baiknya akhawat!

Terus disua handphone ke Syafiqah untuk menunjukkan mesej Hanan itu. Syafiqah dan Sherasan gelak-gelak selepas membaca mesej Hanan itu. Dalam bas UMT sepanjang perjalanan ke MBKT pun mereka gelak-gelak juga.

Kenapa mereka gelak?

Rahsia.

Malam itu, di dalam bas. Sherasan duduk bersebelahan dengan Afiqah. Mereka duduk betul-betul sebelah pak cik drebar. Best, dapat tengok jalan raya.

“Senang hati ka dapat keropok lekor? Dari tadi asyik sengih saja ana tengok” tersengih Afiqah menegur Sherasan yang sedang membuka air 7UP. Afiqah juga mengeluarkan air 100PLUS yang dibeli di MBKT tadi.

“Alhmdulillah. Baik kan akhawat. Kak Baiti yang dah lambat pun sempat lagi teman pi round belakang UniSZA cari keropok lekor. Hanan walau banyak assignment still volunteer nak belikan keropok lekor. Syafiqah pula murah hati jual keropok lekor dia pada ana. Baiknya depa. Allah saja yang dapat membalas.” Sherasan menghirup air 7UP melalui straw. Disua botol minuman itu pada Afiqah. Afiqah pula menyua air 100PLUS pada Sherasan. Mereka berkongsi rasa air.

Afiqah senyap sebentar. Seperti sedang berfikir sesuatu.

“Kerana mereka mengimani tarbiyah itu, ukhti.”ujar Afiqah seraya menghadiahkan senyuman yang manis. Air 7UP dipulangkan kepada Sherasan.

“Bayangkan, mereka tak dapat duit pun kalau tolong kita. Tak dapat anugerah atau hadiah juga. Tapi mereka still menghulurkan bantuan kerana mereka mengimani tarbiyah itu. Mana lagi kita nak cari kawan seperti ini kan ukhti. Sahabat biasa dengan akhawat itu sangat berbeza.” Afiqah meneruskan katanya.

Sherasan mengangguk. Merenung jalan raya di depan. Senyum terukir. Besar anugerah akhawat ini dalam hidupnya.

Ya, mana lagi nak cari sahabat seperti akhawat yang mengimani tarbiyah ini.

Itsar ( mengutamakan orang lain daripada diri sendiri)

Takaful (sama-sama menanggung beban masalah)

Independence (contohnya Sherasan beranikan diri belajar kereta dengan akhawat/naik motor malam2)

Ambil berat (saling ziarah bila dapat tahu ada akhawat sakit/sedang memerlukan bantuan)

Semua sifat ini hasil dari proses tarbiyah^^. Justeru, siapa kata usrah itu tak penting?

Penting sangat-sangat tau!

“Sebab itu ana sangat menghargai kehadiran akhawat dalam hidup ana. Lagi-lagi sem ini. Time last-last ni la Allah betul-betul bagi ana kemanisan ukhuwah. Nanti akan rindu pada antunna bila pergi practical!” Sherasan membalas bicara Afiqah tadi. Tangan dimasukkan ke dalam poket jaket. Malam-malam dalam bas memang sejuk!. Sedih pula memikirkan Kak Noor yang tertinggal jaket di MBKT tadi. Mesti Kak Noor kesejukkan.

“Dah dah..mulalah nak touching ni.” Afiqah gelak sambil menolak bahu Sherasan.

“Bukannya kita nak grad pun. Bulan 9 nanti enti jumpalah balik dengan akhawat. Tapi sedihlah nanti kita tak jumpa setahun kan. Lepas enti practical, ana pula pergi practical. Allah..lepas ni ana balik KL sorang-sorang la, huhu” Afiqah berkata. Sengaja dibuat nada sedih.

Sherasan menyentuh tangan Afiqah seraya berkata:

“Tak mengapa ukhti. Sunnah bila bertemu, pasti akan berpisah juga. Enti jaga akhawat UniSZA baik-baik ye. Alhmdulillah, bertambah ramai yang mahukan sentuhan tarbiyah. Tiba masanya kita bina mereka elok-elok dengan izin dan rahmat Allah. Tak sabar pula nak tengok perubahan antunna bulan 9 nanti”

“Insyaallah, ana akan cuba sedaya mungkin. Enti pun bila jadi akhawat Perak nanti, contact la kami di Terengganu ni.” Afiqah memandang Sherasan yang sedang menutup mulut menguap.

“Ei, orang cakap boleh pula dia menguap!” Afiqah menepuk bahu Sherasan.

“Ni penat jaga antunna masa naik bukit pagi tadi la ni, hehe. Jazakillah nasihat dan kata-kata enti tadi. Ana rasa kedatangan kita kembali ke Terengganu ni tak sia-sia. Malah penuh dengan kemanisan”

“Benar, Alhamdulillah. Jom tidoq!”

“Tido-tido. Banyakkan doa dan tadabbur alam tika musafir ni.”

“Sure, will do” Afiqah sudah memejamkan mata.

Sherasan memandang luar tingkap.

“Ya Allah, panjangkanlah umurku agar aku dapat berjumpa akhawat Terengganu kembali di lain waktu. Moga Allah kekalkan kegembiraan dan kebersamaan ini, ameen”

~kecintaan.itu anugerah.Ilahi~

UniSZA: Universiti Sultan Zainal Abidin

UMT: Universiti Malaysia Terengannu

IPGKDRI: Institut Perguruan Kampus Dato’ Razali Ismail

MBKT: Majlis Bandaraya Kuala Terengganu.

23/1/2012, Selangor-Perak


4 comments:

http://amaninabaharuddin.blogspot.com/ said...

Subhanallah..:-) ukhwah berpaksikan keimanan, sinergi.

umat Muhammad said...

jom aplikasi cerita sinergi!

adeq said...

salam haha. budak busuk?

sherasan da makin nakal. tahniah buat antunna, ana gembira bila tahu antunna begitu. Alhamdulillah..

o Allah, jagalah mereka jika penjagaanku tidak sampai kepada mereka. ameen.

btw kalau x mau gtau ngapa gelak... jangan gtau la .... ( sedeh gilaks )

umat Muhammad said...

haza min fadhli robbi, semuanya kurniaan Allah kan.

lepas buat cerpen 'mengIMANi tarbiyah bersama akhawat kmns' mau? jom2..