22 October, 2010

Bakery Day and Fermentation of Tapai.

Recently, banyak benda dan aktiviti yang dijalankan. Minggu lepas saja, ada tiga tests, food microbiology, food engineering dan biochemistry. Ditambahi internet connection pula ada problem, dan disebabkan itu, saya tidak punya berkesempatan untuk update blog. sebagai gantinya, saya sudah upload gambar-gambar sepanjang kesibukan yang lepas. Check this out..

Aktiviti 1: Bakery Day oleh senior2 foodtech, sem 5.

ada jual tart buah. senior2 foodtech sibuk mem'promote'


pastry yang sedap!. tapi croissant cepat habis. sempat order tapi tak dapat sebab demands keep increasing but the products keep decreasing. so, siapa cepat dia dapatlah rasa.


the preparation of croissant


kebab ayam yang tak sempat juga dirasa. lain daripada yang lain sebab roti yang digunakan bulat dan leper.


senior-senior yang jaga kaunter


senior lelaki ditugaskan masak ayam. kena tutup kepala sebab mereka tak pakai tudung. hygiene first!

Aktiviti 2: Fermentation Project for Food Microbilogy. Group saya kena buat tapai pulut.


ada kumpulan lain yang mengkaji 'ikan pekasam'. harum semerbak lab microbe dibuatnya.



masukkan tapai dalam bekas sebelum proses penapaian berlaku.


preparation of YDA agar

store the YDA agar

di sinilah kami memasak tapai dan juga tempat masak produk2 untuk bakery day.

kami beli bahan untuk membuat tapai daripada pak cik yang baik ini


Frankly speaking, banyak benda yang saya belajar sepanjang kesibukan ini. Bila buat fementation itu, oh baru saya tahu bagaimana untuk mengaplikasikan semua benda yang kami dah belajar dalam subjek food microbiology dan basic food microbiology.

Untuk bakery day pula, kami akan menyusul untuk involve dalam bakery day tahun depan. Disebabkan ini baru pertama kali pogram sebegini dibuat, senior2 kami hanya mula dengan kecil-kecilan kerana bimbang tak mendapat sambutan.

Tapi alhamdulillah, sambutan sangat mengalakkan terutamanya daripada student medic yang berulang kali membeli produk senior2 kami. Kasihan student biotech yang tak berkesempatan untuk membeli even satu produk pun.

Dan pesan mereka buat kami:
"tahun depan bila turn korang pula yang buat bakery day ini, sila buat besar-besaran!"

Ada juga aktiviti lain macam Minggu Palestin dan Hari Penyelidikan yang dibuat di universiti saya. Tapi untuk upload gambar mengambil masa yang lama. Jadi, saya hold on dulu. insyaAllah..

sekian saja buat kali ini.
-mendambacintaagung-


p/s: junior bagitau ada pameran novel di Terengganu Trade Center 28hb ni. Menurut belau, Fatimah Syarha dan Dr. Farhan Hadi pun akan datang.










3 comments:

inniakhofullah said...

salam ukhti :)

ana sebenarnya jeles dgn antunna, geng2food tech ni..

huhu. cm bestnye bermain dgn makanan~

wardah_jannah said...

saya nak gi jumpe fatimah syarha..hihi

umat said...

bismillah.

inni> salam ukhti, ala geng2 nedic pun apa kurangnya..insyaAllah, kita semua ada profession masing2 untuk dijaga.
kami bukan setakat main2 dengan makanan tapi siap makan sekali makanan tu. masa puasa hari tu, senior kami buat macam2 kek. sampai buka+sahur pun dengan kek sokmo..

wardah>nak ikut juga..tenangkan fikiran setelah berlakunya kezaliman biochem..