08 September, 2009

cahaya

Assalamualaikum..

insyaAllah, di kesempatan yg Allah swt still bg ni, ana nk kongsi ilmu/tazkirah yg ana dpt selepas belek2 fail ana yg lama tak berbuka. Sama2 kita ambil ibrah nye.

3 CAHAYA DI AHRI KIAMAT

Di hari kiamat nanti ada tiga cahaya yang berlainan iaitu:

Cahaya yang pertama seperti bintang-bintang

Cahaya kedua seperti cahaya bulan

Cahaya yang ketiga seperti cahaya matahari

Mesti kita tertanya2 apa benda cahaya2 ni?

Diibaratkan, cahaya yg pertama adalah cahaya wajah2 manusia yg ketika di dunia, mereka akan meninggalkan pekerjaan dan terus bersuci dan mengambil air sembahyang apabila terdengar azan.

Yang kedua pula ialah cahaya wajah mereka yang mengambil air wudhu’ sebelum azan.

Cahaya yang ketiga ialah cahaya mereka seperti matahari. Mereka di dunia sudah bersiap sedia di dalam masjid sebelum azan lagi.

Cuba kita sume ambil ibrah dari artikel ni. As a student mgkin ramai antara kita yang susah nk berhenti study bila tengah syok belek buku..mgkin jugak yg bila dgar je azan, terus je tarik selimut smpai tutup kepala dan meneruskan JIHAD mereka di atas katil..

Lupakah kita pada offer yg Allah swt dah bg kat kita menerusi ayat berikut?:

“Wahai orang-orang yang beriman! Maukah kamu Aku tunjukkan suatu perdagangan yang dapat menyelamatkan kamu dari azab yang pedih? (Yaitu) kamu beriman kepada Allah dan RasulNya dan berjihad di jalan Allah dengan harta dan jiwamu. Itulah yang lebih baik bagi kamu jika kamu mengetahui.”

(61:10-11)

Allah dah berfirman dalam ayat ni bahawa kalau kita nak terselamat daripada azab yg pedih, ada 2 perkara yg kita kena buat:

Pertamanya- beriman kpd Allah dan Rasulnya dgn melakukan amar makruf nahi mungkar (3:104) (contohnya…)

Keduanya- berjihad di jalan Allah dgn seluruh harta dan jiwa. Sering kali kita fikir kalau bab jihad ni mesti pegi berperang kn? Tp sebenarnya byk je bentuk jihad yg lain.

Contohnya sbgai student,struggle dlm study dan melawan nafsu pn dikira berjihad jgak. Sdng ramai antara kwn2 kita yg tgah syok ber’jihad’ atas katil+gelak2+suka ria, tp kita yg inginkan pengIslahan diri ni, berusaha 2k dekatkan diri kepada Allah swt…

Ingatlah shbt2 ku, setiap titis peluh dan darah tak sirna ditelan masa, segores luka di jalan Allah kan menjadi saksi pengorbanan..(lagu bingkai kehidupan).

Through lagu ni, setiap pengorbanan yg kita bt w/pn pd pandangan manusia takde nilai pn, tp hakikatnye Allah sgt pndang pengorbanan kita 2. Ana sendiri akui sgt susah utk kita bt pengorbanan..lg2 kalau ianya bersangkut dgn credit+waktu rehat kita+duit..

Tapi kita boleh bt klau kita btul2 berusaha, insyaAllah..sesungguhnya Allah la sebaik-baik sumber kekuatan kita…minta la agar Allah beri kita kekuatan yg berterusan di kala insan2 lain sibuk bersuka ria.

InsyaAllah, kitalah penyambung dakwah kenabian ini..kalau bukan kita siapa lagi? Kita adalah insan2 yg Allah dah pilih drpd berjuta2 org di luar sne. Jgn sia2kan pilihan Allah ini..ana pn insan yg sgt2 lemah, tp insyaAllah dgn bantuan drpd Allah dan nasihat drpd shbt2 yg lain, ianya sedikit sebyk membantu ana untk terus bangkit semula.

Kepada shbt2 ana yg kini sdg berjuang di sisi bonda yg sakit, moga kalian KUAT sekuat-kuatnya. Ingatlah ukhti, Allah sgt syang kat enti! Sbb 2 Allah bg enti ujian sebegini. Kuatlah ukhti kerana kau pejuang! Ana di sini insyaAllah akan mendoakan kesejahteraan kita bersama.

“ya Allah, kuatkan kami. Kuatkanlah kami. Kuatlah kami ya Allah agar kami dapat terus berjuang di penghujung sisa kehidupan ini…”

Sekian saja posting kali ini..

-mendambacintaagung-

3 comments:

mujahidah88 said...

salam.. pendambacinta agung, gi mana jadi follower?

umatMuhammad said...

salam...

tekan di kotak follower di sebelah kanan blog ana..

jazakillah ukhti 2k segal2nya.
salam akhir ramadhan yang dirindui sentiasa..

mujahidah88 said...

salam ramadhan dan salam aidilfitri.