08 August, 2012

Mereka Itu Kurniaan Ilahi


Allah bagi peluang untuk mata ini melihat senarai akhawat Terengganu yang nak grad. ALLAH..~ sedihnya rasa. Tahun 2013 akan sunyi tanpa akhawat yang ‘dulu’.L

Rasa macam tak nak berpisah boleh tak? L


Allah, tak pernah rasa sedih macam ni bila berpisah dengan akhawat.

Sayang, baru mahu bersama gencar kembali, sudah kena berpisah.

Dialog

A: Tapi dear, Allah kan tahu yang terbaik. Dia mahu kamu lebih menghargai akhawatJ. Menggunakan sisa masa yang berbaki ini untuk cipta kenangan banyak2.

B: Tapi nanti akan terasa sunyi.. suasana dah tak macam dulu.. L

A: Dear, bila mana bertemu berpisah kita kerana Allah, maka redha dan pasrah itulah pengubat jiwa yang sebenar. Maka akan lebih ramai kader2 dakwah di bumi ini.

B: Erk~.. Terdiam.
....
....
B: True. Segalanya bermula dengan niat. Doa rabithah peneguh ukhuwah. Hm, tiba2 jadi jiwang pula malam ni. Doakan saya KUAT!

A: Always. Sentiasa mendoakan akhawat. J. Doa mengiringi kepergian akhawat meneruskan AGENDA umat yang lebih besar. Xmo sedey2 naa~ tapi dear, satu saja saya nak pesan.

B: Apakah ia?

A: Letakkanlah Dia yang tertinggi di hati kamu. Bukannya akhawat. Menyayangi akhawat hanya manfestasi cinta kamu kepada Dia. Kerana Dia cemburu andainya ada yang lain yang tertinggi di hati kamu selain daripada Dia.

B: Gulrp!
....

A: Biarlah cinta, sayang dan rindu kepada Allah yang tertinggi daripada segalanya JAllah, Al-Wadood.

Al-Wadood means the All-Lovings.

Video ini, menyuburkan mahabatullah.


Apabila seseorang mencintai Allah, maka Allah akan mencintainya. Dan apabila seseorang dicintai Allah, maka hidup dan matinya akan dipermudahkan oleh Allah. Seluruh energy alam akan menyebelahinya. Dalam hadis qudsi, Rasulullah saw bersabda yang bermaksud:

“Jika Allah mencintai seorang hamba, maka Allah akan berfirman: ‘Wahai jibril, Aku mencintai seseorang hamba, maka cintailah dia’. Kemudian Jibril memanggil penduduk langit dan berkata: ‘Sesungguhnya Allah mencintai si polan, maka cintailah dia.’ (Riwayat Ahmad daripada Abu Hurairah).
Daripada Anas bin Malik ra, bermaksud: “Tiga perkara apabila terdapat pada diri seseorang, ia merasai kemanisan iman, siapa yang cintanya kepada Allah dan Rasul lebih daripada cintanya kepada yang lain, siapa yang cintanya kepada orang lain hanya kerana Allah (bukan sebab duniawi) dan ia membenci kembali kepada kekufuran selepas Allah menyelamatkannya (daripada kekufuran), sebagaimana benci akan dicampakkan ke dalam api” (Riwayat Muslim)

“Iman itu boleh bertambah dan berkurang, maka perbaharuilah imanmu dengan la ilaha illallah” (Riwayat Ibn Hibban)

“Katakanlah: ‘Jika kamu mencintai Allah, makan ikutilah aku (Muhammad) nescaya Allah akan mencintaimu dan mengampunkan dosa kamu. Dan Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang” (3:31)
Syeikh al-Syibli berkata: “Apabila engkau mengecapi manisnya berhubung denganNya pasti kamu mengetahui betapa pahitnya putus hubungan (denganNYA)”

Daripada Abu Hurairah bahawa Rasulullah saw bersabda yang bermaksud: Allah berfirman pada hari kiamat: “Di manakah orang yang bercinta kerana keagunganKu pada hari ini? Aku akan menaugi mereka di bawah naungan-Ku 

“Tidak sempurna iman seseorang kamu sehingga dia mengasihani saudaranya sepertimana dia mengasihani dirinya sendiri” (Riwayat Ahmad)

Dalam athar disebutkan “Tidak ada kenikmatan seseorang hamba yang lebih baik selepas nikmat Islam selain daripada kenikmatan mempunyai sahabat yang soleh. Apabila lupa, dia akan mengingatkan dan apabila ingat dia akan membantunya.

p/s: ausini ya akhawati.


No comments: