20 April, 2012

Semangat keakhawatan


u/p: yang berkenaan.

Cenggeng?
Sedih?
Tak perlulah cengeng kan ukhti
Kerana itu semua hanya membantutkan gerak kerja kita..
Rakyat palestin tu tak ada masa nak jiwang2 ni..
Tolonglah ukhti, nak gelak pun ada..                                                                                   
Tak sangka kamu boleh secenggeng itu.
Dan akhawat boleh jadi macam semangat bila baca mesej akhawat lain yang memberi support..lebih-lebih lagi kata2 semangat yang diberi diselitkan perkataan ajaib di akhir ayat iaitulah:

Ana saaayyaanggg ukhti kerana Allah.

Cukup itu saja, akhawat sudah semangat
See, peranan akhawat sangat penting kan?
Ya Allah, itu baru akhawat yang ungkapkan apatah Engkau ya Rabb.
Then terus buka laptop dan tekan playlist lagu yang semangat2
Syukur syukur…Alhamdulillah..alhamdulillah..
Hm, benarlah, ujian itu datang beserta HIKMAH!

Postitiflah woit! Jangan lari pergi uganda- mirazam

Sekian.
Akhawati, syukran kerana memberi semangat kepada diri.

9 comments:

nurul said...

salam ~
memang lah tak boleh nak cengeng. but semua pihak perlu bekerjasama.

kalau ukht tu tak suka akan sesuatu, jgn dipaksa. approach lah dengan baik.

bukan manja.

tapi kita masuk dgn org berdasarkan dia bagaimana.

kalau mungkin kita boleh layan mad'u dgn baik, mengapa tidak dgn akhwat?

sedangkan akhwatlah teman-teman yg Allah hantar utk sama-sama menemani kita dlm perjuangan ni.

jom la pergi uganda. hehe

sekepingduadarisaya

wallahu'alam

nurul said...
This comment has been removed by the author.
uhibbunur~ said...

kpd tuan blog : tgk ni ukhti ade yg lg advance dr sy laa..hee :P -merujuk org yg mngomen diatas^^-

nurul: uganda tu kat mana? :)

adeq said...

oleh kerana ana MENYAHUT semangat keakhawatan, maka marilah kita semua beli tiket ke UGANDA !!

wat jaulah, haha.

nurul said...

ni maklumat tentang uganda : http://en.wikipedia.org/wiki/Uganda

east africa. agama rasmi kristian. aoidoi. tukar plan la cm ni geng. pergi negara lain nak. hehe

adeq said...

uganda agama rasmi kristian ea??

negara apa ea, zimbabwe ke. nak?? - mesti ke nak g negara org kulit hitam - huhu. macam tu kita g nigeria la. ISLAM.

sherasan said...

nurul: akhawat sangat memainkan peranan kan. hinggakan, andai ada masalah ukhuwah, ianya akan membantutkan gerak kerja. tapi bila datang ujian ni, Allah mengajar kita untuk belajar membaiki akhlak dan jadi orang yang lebih banyak memberi.
syukran ukhti, lama bangat tak dengar nasihat dari enti..bagi lah lagi nasihat, hehe.

uhibbunur: oraitlah tu jadi second commentor, hehe. ukhti, jom pi uganda. (baca entry tsiqah ukhti mirazam)

adieb: waa, reunion kat negara orang kulit hitam sangat memberi pembaharuan tu..morocco la yuk!

~rindu akhawat kmns~

alhanun said...

aku...
tak sentiasa bersama kalian
tak sentiasa menyinggah di rumah luahan (blog)
tak sempat pon menjengah khabaran
malah tak ada pun bersama-sama meluahkan..
tapi aku...
sentiasa mendampingi kalian..
walau dari jauh ku kirim senyuman
sepiring doa ku hulurkan..
moga ianya menjadi mukjizat kekuatan.. ;)

moga terus aman dan damai dalam restu kasihNya.. ;)

- Ukht Ummi a.k.a alhanun nur-

sherasan said...

ameen.
ukhti alhanun, syukran!
doakan ana teguh sentiasa ukhti. enti pun sentiasa dalam doa ana, insyaAllah. moga ukhuwah kita, Allah redhai:)